Sıkça Sorulan Sorular
-
RE-You Projesi’nin Yenilenebilir Enerji Eğitimlerine kimler başvurabilir?
Mühendislik, Fen ve Teknik Fakültelerin (4 yıl) ve teknik okulların (2 yıl) ilgili bölümlerinden gerekli niteliklere sahip olarak mezun olan 18-29 yaş arasındaki gençler eğitim programından yararlanabilecektir.
-
Eğitimlerin içeriği nedir?
Balıkesir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Seviye 5 Ulusal Meslek Standartları (UMS) kapsamında rüzgâr, fotovoltaik, biyogaz enerjisi alanlarında teorik ve uygulamalı eğitimler verilecektir. Kursiyerler yenilenebilir enerji sistemleri eğitimlerine ek olarak, kariyer ve kişisel gelişim (motivasyon, zaman yönetimi, iletişim, girişimcilik, yönetim ve organizasyon gibi) konularında da eğitimler alacaktır. Eğitim dili Türkçedir.
-
Eğitimler nerede olacak?
Balıkesir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde teorik ve uygulamalı eğitimler verilecektir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde eğitimler başlamıştır. Kursiyerler 16 Mayıs 2023 tarihi itibariyle sadece Balıkesir Üniversitesi eğitimlerine başvurabilir.
Eğitim süresince hem uygulamalı (her iki üniversitede kurulan laboratuvarların kullanımı ve Güney Marmara Bölgesi’ndeki yenilenebilir enerji şirketlerine yapılacak saha ziyaretleri) hem de teorik dersler verilecektir.
-
Rüzgâr, fotovoltaik, biyogaz olmak üzere 3 eğitime de katılabilir miyim?
Başvuru sürecinde adaylardan çalışma alanları ve ilgilerine göre enerji sistemleri arasında (rüzgâr, fotovoltaik, biyogaz) tercihlerine göre sırlama yapması istenecektir. Her kursiyer yalnızca bir yenilenebilir enerji sistemi eğitimine katılabilecektir.
-
Eğitimler ne kadar sürecek?
Her bir enerji sistemi eğitimi 15 hafta sürecektir.
-
EKAT Eğitimi de 3 aylık eğitim sürecine dahil midir?
Hayır, EKAT eğitimi ayrıca yapılacaktır.
3 ay boyunca yenilenebilir enerji eğitimleri ve kariyer odaklı kursları alarak, başarılı olan 240 teknisyenden EKAT gerekliliklerini sağlayan Elektrik Akım Tesisleri (EKAT) için İş Yetki Belgesi eğitimi verilecektir. Bu nedenle, 15 hafta boyunca yenilenebilir enerji eğitimlerine ve kariyer odaklı kurslara katılacak başarılı teknisyenler, 1 ay daha sürecek olan EKAT eğitimini de almış olacaklardır (EKAT eğitimlerinin Eylül 2023’te başlaması planlanmaktadır).
30.11.2000 tarih ve 24246 sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanan Elektrik Akım Tesisleri Yönetmeliği’nin (EKAT) 59. ve 60. maddelerine göre, teknisyenler trafo merkezinde çalışmak veya staj yapmak için bu eğitimi almak zorundadır.
Eğitimler, yetkili kurumların müsaitlik durumuna göre Manisa, İstanbul veya Antalya’da gerçekleştirilecektir.
Eğitim 1 ay sürecek olup, kursiyerler eğitim merkezinin misafirhanesinde konaklayacaktır.
Eğitim ayrıca öğünleri (kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği) içerir.
Sınavı geçen başarılı kursiyerler “Elektrik Kuvvetli Akım Tesislerinde Yüksek Gerilim Altında Çalışma İzin Belgesi” almaya hak kazanacaktır.
-
Global Wind Organization Basic Safety Training Eğitimi 3 aylık eğitim sürecine dahil midir?
Hayır. Global Wind Organization Basic Safety Training eğitimi ayrıca yapılacaktır.
Sadece rüzgâr alanında eğitim alan ve başarılı olan kursiyerler ayrıca 5 günlük Global Wind Organization Basic Safety Training eğitimine(https://www.globalwindsafety.org/) katılacak ve başarılı olmaları halinde sertifika alacaklardır.
-
Eğitimlerde devam zorunluluğu var mı?
Kursiyerlerin final sertifika sınavlarına girebilmeleri için eğitim programı boyunca derslerin en az %85’ine katılmaları gerekmektedir.
-
Eğitimlerin sonunda sertifika gibi geçerli bir belge veriliyor mu?
Başarılı olan kursiyerler, eğitim sonunda yapılan sınavda başarılı olmaları halinde, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından tanınan Seviye – 5 Mesleki Yeterlilik Belgesi alacaklardır.
Ayrıca başarılı kursiyerlere Türkiye’nin farklı şehirlerindeki yenilenebilir enerji şirketlerinde staj yapma imkânı ve ilgili kongre/fuarlara katılımı sağlanacaktır.
-
Eğitimler yüz yüze mi olacak? Çevirim içi katılabilir miyim?
Eğitimler yüz yüze olacaktır. Çevirim içi katılım yoktur.
-
Yenilenebilir Enerji Eğitimlerinde hangi masraflar karşılanmaktadır?
Tüm RE-You faaliyetleri ücretsizdir. Bu nedenle kendilerini RE-You yetkilisi olarak tanıtan ve RE-You hizmetleri için başvuru ücreti olarak para talep eden kişilere itibar edilmemelidir.
Kursiyerlerin Çanakkale/Balıkesir’e gidiş-dönüş masrafları (bir kereye mahsus olmak üzere) proje tarafından karşılanacaktır. Kursiyerlerin ikamet ettikleri şehre bağlı olarak en uygun seyahat seçeneği (uçak, otobüs, tren yolculuğu) seçilecektir.
15 haftalık eğitim süresi boyunca kursiyerler hafta sonları özel sebeplerle şehir dışına çıkmak isterlerse yol masrafları proje tarafından karşılanmayacaktır.
Kursiyerlerin 3 aylık eğitim süresi boyunca haftanın 7 günü konaklama ve yemek giderleri (kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği) proje tarafından karşılanacaktır.
Kursiyerler Balıkesir ve Çanakkale’de bulunan yurt, otel, misafirhane, lojman gibi tesislerde kalacaklardır. Adayların seçiminin ardından konaklamaya ilişkin detaylar açıklanacaktır. Ayrıca kursiyerler için konaklama ücretsizdir.
Kursiyerlere harçlık ödenmeyecektir. Bununla birlikte, eğitim süresince tüm konaklama ve yemek masrafları karşılanacaktır.
-
Eğitim tarihleri nedir?
Çanakkale’deki eğitim programı Nisan 2023’te başlamıştır. Balıkesir’deki eğitim programı 3 Temmuz 2023’de başlayacaktır.
-
Ders programı nasıl olacak?
Günde 4 ila 8 saat ders olacak, her ders yaklaşık 45 dakika sürecek ve her ders arasında 15 dakika ara verilecektir. Ayrıca kursiyerlere eğitimin her günü öğle yemeği verilecektir.
Ders programları için: https://reyouproject.org/egitim-programlari/
* Ders programları değişiklik gösterebilir.
-
Son sınıfım, eğitimlere başvurabilir miyim?
Eğitimler başlamadan üniversitelerin mühendislik, fen, teknik fakültelerin ve teknik okullarından mezun olanlar (2022-2023 eğitim ve öğretim yılı güz dönemi mezun şartı) veya mezun statüsünde olan ama okulla ilişiğini kesmemiş olanlar okullarından “Geçici Mezuniyet Belgesi” alarak eğitimlere başvurabilir.
Başvurular sırasında E-Devlet üzerinden alınan Mezuniyet Belgesi (https://www.turkiye.gov.tr/yuksekogretim-mezun-belgesi-sorgulama ) yüklenmelidir.
Proje ofisi, başvuru sırasında beyan edilen bilgilerin doğruluğunu teyit etmek amacıyla adayla iletişime geçebilir ve belgelerin asıllarını talep edebilir.
-
Yüksek Lisans/ Doktora öğrencisiyim, eğitimlere başvurabilir miyim?
Evet, 18-29 yaş aralığındaysanız Yüksek Lisans veya Doktora öğrencisi olarak eğitimlere başvurabilirsiniz. Derslere devam zorunludur. Lütfen başvuru koşullarını dikkatlice okuyunuz.
-
Lise mezunuyum eğitimlere başvurabilir miyim?
Hayır, lise mezunları eğitimlere başvuru yapamaz.
-
Son başvuru tarihi nedir?
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde eğitimler başlamıştır. Başvurular sadece Balıkesir Üniversitesi’nde yapılacak eğitimler için devam etmektedir. Eksik bilgi ve belge teslimi için son tarih; 31 Mayıs 2023’tür.
-
Daha önce RE-You projesine başvurmuş ancak öğrenci olduğum için reddedilmiştim. Tekrar başvuru yapabilir miyim?
Evet, yapabilirsin. Okulundan alacağın ve 2022 – 2023 Akademik Yılı Bahar döneminde mezun olmanın beklendiğini gösteren bir yazı iletmelisin. Bu yazı başvuru sayfasında diploma bölümüne belge olarak yüklenmelidir.
-
Re-You’ya daha önce başvuru yaptım ve Balıkesir’deki eğitim programı için kabul edildim, tekrar başvuru yapabilir miyim?
Hayır, yeni bir başvuru yapmana gerek yok.
-
İlan edilen eğitim döneminde askerlik yükümlülüğüm var. Başvuru yapabilir miyim?
RE-You eğitimlerinde devam zorunluluğu vardır. Askerliğinizi daha ileri bir tarihe erteleyemiyorsanız bu devam zorunluluğunu yerine getiremeyeceğinizden başvuru yapmamanızı öneririz.